Евродепутатът от /АЛДЕ Атидже Алиева - Вели коментира пред  ще

...
Евродепутатът от /АЛДЕ Атидже Алиева - Вели коментира пред  ще
Коментари Харесай

Ще постигнем ли баланс между природа и земеделие?

Евродепутатът от /АЛДЕ Атидже Алиева - Вели разяснява пред  ще се реализира ли салдото сред природа и земеделие.

„ Надявам се да се реализира баланс “, съобщи тя и разясни: „ поддържа „ Зелената договорка “, само че тя би трябвало да бъде опция за развиване, а не спомагателни тежести. Според нея не би трябвало да се нарушават трите стълба: обществен, стопански и екологичен.

Тя съобщи, че може да има нови рестрикции и тежести за българските земеделци. „ България е с най-голям % предпазени зони от всички страни в Европейски Съюз “.

До 2030 година Европейски Съюз би трябвало да вкара ограничения за възобновяване, които да обгръщат най-малко 20% от неговите сухоземни и морски територии, настояват евродепутатите.

След спор през днешния ден Евопейския парламент (ЕП) прие позицията си относно закона на Европейски Съюз за възобновяване на природата с 336 гласа " за ", 300 гласа " срещу " и 13 гласа " въздържал се ". Гласуването за отменяне на предлагането на Комисията не беше признато (312 гласа " за ", 324 гласа " срещу " и 12 гласа " въздържал се " ).

Членовете на Екологичен потенциал акцентират, че възобновяване на екосистемите е от основно значение за битката с изменението на климата и загубата на биологично многообразие и понижава рисковете за продоволствената сигурност. Те акцентират, че проектозаконът не постанова основаването на нови предпазени територии в Европейски Съюз, нито блокира нова инфраструктура за възобновима сила. Те прибавиха нов член, в който се акцентира, че сходни съоръжения са в преобладаваща степен в полза на обществото.

Цели за възобновяване на природата до 2030 година

Парламентът акцентира, че новият закон би трябвало да способства за осъществяването на интернационалните задължения на Европейски Съюз, по-специално по глобалната рамка за биологичното многообразие от Кунмин-Монреал. Членовете на Екологичен потенциал поддържат предлагането на Комисията до 2030 година да се вкарат ограничения за възобновяване на природата, които да обгръщат най-малко 20 % от всички сухоземни и морски региони в Европейски Съюз.

Парламентът декларира, че законът ще се ползва единствено когато Комисията даде данни за нужните условия за гарантиране на дълготрайна продоволствена сигурност и когато страните от Европейски Съюз са определили количествено площта, която би трябвало да бъде възобновена, с цел да се реализиран задачите за възобновяване за всеки вид местообитание. Парламентът планува и опция за отсрочване на задачите при положение на изключителни социално-икономически последици.

В рамките на 12 месеца от влизането в действие на сегашния правилник Комисията ще би трябвало да направи оценка на възможната разлика сред финансовите потребности на възобновяване и наличното финансиране от Европейски Съюз и да потърси решения за превъзмогване на тази разлика, по-специално посредством специфичен инструмент на Европейски Съюз.

Вели е безапелационна, че би трябвало да има едно положително законодателство, с цел да бъде „ Зеленета договорка “ стабилно.

Във връзка с това, че нашето розовото масло още е под ударите на рестрикции, Вели съобщи, че се надява, че скоро то и етиричните масла да бъдат изключени от тях.

Относно минималната работна заплата и тя да бъде единна в целия Европейски Съюз, Атидже Вели изясни, че всичко към този момент е в ръцете на българското държавно управление.

Тя напомни какви положителни образци има в други страни и България поради това би трябвало да създаде проект, с помощта на който ще има нарастване на минималната работна заплата у нас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР